A Dolní Břežanyban található ELI Beamlines Csehország legdrágább kutatóközpontja. Majdnem pontosan három évvel az építkezés megkezdése után megkezdődik benne a tudományos kutatás. Az ELI (Extreme Light Infrastructure) létrehozása mintegy 6,8 milliárd koronába kerül, kulcsfontosságú része pedig a világ legerősebb lézere lesz.

A projektet a Cseh Tudományos Akadémia Fizikai Intézete vezeti, amelynek munkatársai egy akár 10 petawatt (10 milliárd watt) teljesítményű lézerrel fogják vizsgálni a szélsőséges jelenségeket - például szimulálni fogják a csillagok belsejében zajló eseményeket, továbbá a lézer a külső bolygók kutatását is segíti majd.

A kutatás felhasználása azonban egyúttal praktikus is lesz. "Gyakorlati szinten ez az élő sejtek új diagnosztikáinak potenciális továbbfejlesztését jelenti. Képesek leszünk részletesen megvizsgálni az élő sejteket, a fehérjéket, az enzimeket. Reméljük, hogy ez új, kompakt módszerek kifejlesztéséhez vezet majd a rosszindulatú daganatok kezelésében" - mondta Bedřich Rus, az ELI Beamlines tudományos főkoordinátora.

Az ANAFRA összesen 25 speciális szervert szállított ebbe az új tudományos központba, amelyek egyidejűleg akár 11 további, PCI-E slotba csatlakoztatott kártya kezelésére is képesek. A szerverek 3U platformra, 2x CPU-ra, 128 GB RAM-ra, 1 TB-os meghajtóra és 4x SFP+ portra épülnek.

A projekt teljes értéke: több mint 2,5 millió CZK áfa nélkül

Kivitelezési időtartam: 2,5 hét

További információk az ELi Beamlines projektről: https://www.eli-beams.eu/

 

Információforrás: https://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/1603959-v-nejdrazsim-vedeckem-centru-v-cr-zacina-vyzkum-laser-ale-jeste-neni