Bármely kortárs projekt működése masszív informatikai támogatást igényel. Ez kétszeresen igaz egy olyan projektre, amelynek célja kutató munkahelyek kiépítése. A beruházó szándéka egy 4000 m2 hasznos alapterületet meghaladó nagy, koncepciójával és időtálló technológiáival európai szintű multifunkcionális komplexum kivitelezése volt.

A beruházó részéről azt a feladatot kaptuk, hogy dolgozzunk ki egy műszaki megoldás tervezetet, valamint hogy alakítsunk ki egy szervertermet közvetlenül az új épületben. A befektetői igények elemzése alapján megterveztünk a megfelelő koncepciót úgy, hogy biztosított legyen a lehető legmagasabb technológiai színvonal.

A projekt ez idő alatt rendelkezésre áll, ugyanakkor a projekt költségvetése nem lett túllépve. A megoldás magában foglalta az épületen belüli elhelyezést, az érintett részszakmák (építés, áramellátás, hűtés, hálózati infrastruktúra, szervertechnológia) technológiai megoldásait, figyelembe véve mindeközben a magas rendelkezésre állás, a biztonság és a jövőbeni további bővítés lehetőségével szemben támasztott igényeket is.

Az eredmény korszerű adatcsarnok minimális Tier III rendelkezésre állással. A csatlakozást két, fizikailag és földrajzilag független, 40 Gbps és 10 Gbps adatátviteli sebességű optikai útvonal biztosítja. Az adatközpont áramellátása és hűtése n+1 redundáns üzemmódban történik, beleértve a többlépcsős biztonságot és az öko-gázzal biztosított tűzvédelmet. Kiváló minőségű és megbízható műszaki megoldásainak köszönhetően ez az adatközpont a legigényesebb projektek között is az egyik legmodernebb ilyen jellegű létesítmény a Cseh Köztársaságban.

Kiépített adatközpont paraméterek

 • Minimális Tier III rendelkezésre állás
 • Alapterület 150 m²
 • Zárható 19"-os 45U rack szekrények fokozatos bővítés lehetőségével
 • Redundáns tartalék áramellátás (UPS, dízelgenerátor, önátalakító)
 • Két fizikailag és földrajzilag független optikai útvonal 40 Gbps és 10 Gbps átviteli sebességgel
 • Az adatközpont áramellátása és hűtése redundáns n+1 üzemmódban, a teljesítmény növelésének lehetőségével.
 • Többlépcsős hozzáférési védelem és öko-gázos tűzvédelem

A szállítással kapcsolatban a következő szolgáltatásokat is nyújtottuk:

 • A szerverterem műszaki megoldásának megtervezése, beleértve az építési projektdokumentációba való beillesztést is.
 • A csatlakozási szolgáltató kiválasztása belső pályázaton, részvétel a tárgyalásokon, beruházói érdekek és igények képviselete, beleértve a későbbi kivitelezést is.
 • Építési műszaki felügyelet koordinálása a szerverteremmel kapcsolatos részleges építési munkálatok során
 • A befektető meglévő szervertechnológiájának áthelyezése az új szerverterembe.

A projekt összértéke: több mint 10 millió CZK áfa nélkül

Kivitelezési időszak: 2012 – 2015